De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent (81,09 punten) hoger op 13.155,13 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent (4,13 punten) tot 1418,07 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent (11,23 punten) tot 2978,04 punten.
Het aandeel Apple daalde deze week in totaal met zo’n 10 procent en staat op een verlies van 24 procent ten opzichte van de hoogste koers ooit van 705,07 dollar, die eind september werd aangetikt. Analisten wijzen onder meer op de toenemende concurrentie op de markt voor tablets, hogere financiële eisen aan het bedrijf en de onduidelijke gevolgen van eventuele belastingverhogingen volgend jaar.
Werkloosheid VS
De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde vorige maand onverwachts, zo bleek vrijdag. Het werkloosheidspercentage zakte tot 7,7 procent, van 7,9 procent in oktober. De daling is een verrassing; economen rekenden er in doorsnee op dat de werkloosheid gelijk zou zijn gebleven. De meevaller is terug te voeren op een kleiner dan verwachte invloed van de orkaan Sandy, die in oktober grote delen van de Amerikaanse oostkust trof.
De index van de universiteit van Michigan voor het consumentenvertrouwen in de VS daalde deze maand echter veel sterker dan verwacht van 82,7 naar 74,5. Zorgen op de financiële markten over de zogenoemde fiscal cliff leken over te zijn geslagen naar consumenten.
De Amerikaanse beurzen hebben de meeste verliezen die na de herverkiezing van president Barack Obama optraden door de zorgen over de fiscal cliff, weer ingelopen. Wel blijven beleggers hun aandacht houden op de onderhandelingen tussen de Republikeinen en de Democraten, die een begrotingsafgrond op 1 januari moeten afwenden. De afgelopen week lijkt weinig vooruitgang geboekt in de onderhandelingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl